Pluis & Punk - hebben een nestje

Kies je taal

Kies je taal

Britse kort- en langhaar

Zijn poppengezichtje met de grote ronde ogen straalt rust uit en doet je denken aan een teddybeer. De Brits straatkatten waarvan hij uiteindelijk afstamt, zou je zeker achter deze ronde knuffelkat niet zoeken. Het ras is oorspronkelijk uit Groot Brittannië afkomstig waar het tegen het einde van de negentiende eeuw werd gefokt. Zijn voorouders zijn Engelse straatkatten die eeuwen geleden met de Romeinen het land in kwamen. Tijdens de eerste kattenshow in Crystal Palace in Londen in 1871 werd de Brits Korthaar in meerdere kleuren geshowd. Door het inkruisen van Perzen ontwikkelde zich een rustig, stevig ras met een zachte en wollig aanvoelende kortharige vacht.
Een echte knuffel kameraad.

Door het inkruisen van het langharige Perzische ras kwam het recessieve langhaar gen in het Brits Korthaar ras waardoor er soms uit 2 kortharen die beide drager waren van het recessieve langhaar gen een langharig kitten werd geboren. In 1e instantie werden deze langhaartjes gezien als een ongewenst bij produkt en oneerbiedig Pluis genoemd. Gelukkig zijn er mensen opgestaan die de schoonheid van deze langharige kittens zag en hiermee verder fokte. Zij hebben gevochten voor de erkenning van het Brits langhaar ras. In juni 2012 is de erkenning door de onafhankelijke kattenverenigingen in Nederland een feit en per oktober 2017 is het ras ook erkend door de FIFE.

Uiterlijk

Kop:
Rond met volle wangen en een brede schedel. De botstructuur onder de vacht dient rond te zijn. De snuit moet breed zijn en zonder onderbreking overgaan in wangen en nek.

Oren:
Moeten tamelijk klein zijn en afgerond van boven, ver uit elkaar geplaatst en zonder onderbreking overgaan in de ronde kop.

Ogen:
Moeten groot, rond, goed geopend zijn en ver uit elkaar staan.

Lichaam:
Compact, gedrongen, stevig en massief met een rechte rug. Het dier moet een massieve schouderpartij, breed achterlijf en brede borstkas bezitten.

Poten en Voeten:
Vrij kort, recht en stevig.
Ronde, stevige voeten met aaneengesloten tenen en haar pluimpjes.

Staart
Bij een korthaar: Moet dik zijn en middellang, de basis dient breed te zijn en het uiteinde rond.
Bij een Langhaar: Moet dik zijn, goed behaard en middellang, de basis dient breed te zijn en het uiteinde rond.

Vachtstructuur:
De Brits langhaar heeft een halflanghaar vacht die stevig en zeer dicht ingeplant is.. Vanwege zijn dichtheid ligt de vacht niet strak op het lichaam, maar staat mooi van het lichaam af. De vacht is kort op de kop, vanaf de wangen wordt de vacht langer en vormt een volle kraag,ook op de nek is de vacht redelijk kort met lang haar op de flanken dat echter de grond niet mag raken, door de dikke ondervacht staat de vacht af van het lichaam. De staart en de binnenkant van de oortjes zijn goed behaard en dit ras heeft haarpluimpjes aan de pootjes.

Kleuren:
De variëteit in kleuren is enorm. Behalve de bekendste kleur, de egaal blauwe variëteit, zijn er egaal kleurige Britse katten in onder andere zwart, rood, crème, chocolat en lilac. Verder zijn er Britten in de kleuren wit, schildpad, bi-color, tabby, silver, golden en colourpoint.

Foto van een Britse korthaar

Karakter

De Brits kort- en langhaar is niet veeleisend in de omgang en evenwichtig van aard. Het karakter is rustig en introvert. Het dier is geen aandachtsvrager maar maakt subtiel door zacht mauwen of bij de eigenaar te komen zitten duidelijk dat aandacht nodig is. Hoewel er dieren zijn die dit wel doen is het ras in het algemeen geen echte schootkat, maar zit liefst dicht in de buurt naast de mensen op de bank of naast de stoel.

Het zijn geen katten om veel op te tillen, ze bezitten een eigen onafhankelijkheid en volgen de huiselijke activiteiten op kleine afstand. Een Brits korthaar kan prima fungeren als enig huisdier en stelt indien gekozen wordt voor een andere kat of hond prijs op een dier met een gelijkaardig rustig karakter.