Pluis & Punk - hebben een nestje

Kies je taal

Kies je taal

Scottish Fold

Het ras werd voor het eerst in 1961 door een Schotse fokker gecreëerd in Schotland op diens boerderij. Een van de boerenkatten daar, “Susie” had gevouwen oren en met kruisingen met de Britse Korthaar en huiskatten werd een ras populatie opgebouwd na registratie van de poes zelf. Alle wereldwijd voorkomende geregistreerde Schotse vouwoorkatten stammen van deze ene kat af. De oorzaak van het gevouwen zijn van de oren is niet zoals bij de hond een onschuldig gegeven, maar is een bij-effect van een autosomaal dominant gen wat in heterozygote vorm variabel progressief voortschrijdende deformaties aan het kraakbeen in de extremiteiten van het dier kan veroorzaken (oren, poten en staart) en in homozygote vorm leidt tot een zwaar kreupel dier met een beperkte levensverwachting.

Fokkers kruisen geen dieren met elkaar die beiden gevouwen oren hebben omdat dan statistisch gezien een kwart van de nakomelingen zeer gehandicapt zijn.

In Europa is de Brits korthaar de geprefereerde partner voor een Schotse Vouwoorkat, in Amerika wordt zowel de Britse Korthaar als de Amerikaanse Korthaar gebruikt.

Uit een dergelijke combinatie komen statistisch gezien vijftig procent nakomelingen met de kraakbeendeformatie die tevens vaak de gewenste vouworen heeft en vijftig procent dieren zonder deze afwijking. Per dier dat het Fd-gen heeft wisselt de mate van progressiviteit in de ontwikkeling van de deformatie. De kittens met het Fd-gen krijgen ca. 21 dagen na de geboorte de gewenste gevouwen oren.

De mate van deformatie van de oren is variabel. De vormdeformatie van het oor kan leiden tot een enkele vouw, een dubbele of een driedubbele, waarbij de kleine oren tegen het hoofd aan komen te liggen. In extreme gevallen kan het oor zelfs in zo grote mate aangedaan zijn dat er nauwelijks sprake is van een zichtbare oorschelp en er enkel nog wat rudimentair bot en kraakbeenweefsel onder de vacht aanwezig zijn. In de loop der tijd kunnen ook afwijkingen aan de andere extremiteiten verschijnen (poten, staart en elders in het lichaam). Hoe snel en hoe progressief dit proces zich voltrekt wisselt per dier. Aan het eind van het leven kan een dier op meerdere plaatsen in het lichaam zijn aangedaan. Goede fokkers gebruiken ook geen dieren met staande oren (Straights) uit een ouder met gevouwen oren omdat deze mogelijk wel de kraakbeendeformatie kan hebben maar deze niet of niet duidelijk toont in de oren.

Uiterlijk

Kop:
Rond. Bol voorhoofd. Afgeronde wangen. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Brede, korte neus. Lichte stop toegestaan. Mooi afgeronde snuit. Ronde snorhaar kussentjes. Stevige kin.

Oren:
Klein, naar voren gevouwen, bijna vlak tegen de kop liggend alsof hij een kapje draagt. Ver uit elkaar staand met afgeronde toppen.

Ogen:
Groot, rond, vrij ver uit elkaar staand. De kleur is in harmonie met de vachtkleur.

Lichaam:
Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar.

Poten en Voeten:
Hun lengte is in overeenstemming met de rest van het lichaam. Middelzware botten.
Ronde, compacte voeten.

Staart:
Niet langer dan twee- derde van de lengte van het lichaam. Breed aan de basis, aflopend naar een afgerond uiteinde. Uiterst soepel en flexibel

Vachtstructuur:
Korte: dikke, gesloten, dichte, wollige en sterke beharing.
Halflang: deze variëteit wordt de Highland Fold genoemd.

Kleuren:
Alle kleuren zijn toegestaan, behalve Chocolate, lilac en het Siamees patroon.

Karakter

Deze vredelievende, niet dominante kat is sociaal met soortgenoten en honden.
Zacht, zeer vriendelijk, aanhalig en zeer speels, hij houdt van het gezinsleven. Discreet, met een zachte stem. Krachtig en met een groot weerstandsvermogen, het is een uitstekend jager. Wekelijks borstelen is nodig.

Gedurende de rui zal zijn wollige vacht regelmatig gekamd moeten worden.
De oren verdienen speciale aandacht. Om skeletmisvormingen te vermijden kruist men beter geen twee katten met gevouwen oren.

Scottish Folds worden gekruist met katten met rechte oren zoals de Brits Korthaar of de American Shorthair. De karakteristieke gevouwen oren worden pas na 3-4 weken zichtbaar en de graad van omvouwen pas na 5-6 weken.